Kolekcja: Herbata Biała

  • Biała herbata liściasta to dość specyficzna odmiana, która nie cieszy się aż taką popularnością jak gatunki czarne czy zielone. Spróbujmy to zmienić! Białą herbatą zdecydowanie warto się zainteresować, ponieważ jest ona bardzo ciekawym wariantem pod względem zarówno samego smaku, jak i właściwości. Ten niezwykły gatunek herbaty znajdziesz oczywiście w naszej ofercie. A dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?

  • Co warto wiedzieć o białej herbacie liściastej?

    Biała herbata liściasta jest co prawda znana już od końca pierwszego tysiąclecia naszej ery, ale jej produkcja nigdy nie była tak popularna, jak w przypadku innych wariantów herbacianego suszu. Warto zapoznać się jednak ze szczegółami i spróbować naparów przygotowanych na bazie białej herbaty, ponieważ posiada on również cenne właściwości. Sama nazwa tej herbaty wywodzi się od wyglądu suszu, który pokryty jest srebrzystobiałymi włoskami. Jest to związane z tym, że listki i pączki zbiera się jeszcze w momencie, gdy są one bardzo młode. Obecna metoda produkcji tej herbaty zakłada zwykle suszenie jej w stosach na słońcu lub w przewiewnych pomieszczeniach z regulowaną temperaturą, ponieważ proces ten wymaga ciepła. Trwa to najczęściej maksymalnie do trzech dni. W takim procesie istotne jest to, że liście ulegają tylko bardzo delikatnemu utlenianiu. 

  • Właściwości

    Aspekt niewielkiego utleniania przekłada się na to, że biała herbata charakteryzuje się prawdziwym bogactwem antyoksydantów wspierających walkę organizmu z nadmiarem wolnych rodników. Oddziałuje w ten sposób korzystnie na zdrowie, pomagając w zapobieganiu występowania coraz powszechniejszych chorób cywilizacyjnych. W medycynie chińskiej napar ten rekomendowany jest przy stanach zapalnych czy gorączce, ponieważ uważa się, że działa wychładzająco. 

  • Jak smakuje?

    Dla białych odmian charakterystyczne jest to, że są one stosunkowo delikatne w smaku, zwłaszcza w zestawieniu z najbardziej popularnymi, bardzo wyrazistymi herbatami czarnymi. Aromat będzie w tym przypadku bardziej kwiatowy oraz pozbawiony goryczki. Co ciekawe, paradoksalnie taka herbata zawiera dużo kofeiny, zwanej w herbacianym żargonie "teiną", która pobudza i poprawia koncentrację. Co prawda skrócony okres parzenia pozwala dawkować zawartość kofeiny w naparze, ale raczej nie poleca się picia tej herbaty krótko przed planowanym snem. 

  • Spróbuj białej herbaty liściastej dostępnej w naszym sklepie

    Biała herbata liściasta jest mniej popularna od innych odmian, ale odnajdziesz ją w ofercie naszego sklepu. Udostępniliśmy w tej kategorii wariant przygotowywany przez markę Suki Tea, który odznacza się najwyższą jakością. Jest to herbata biała z gruszką, która jest naturalnie aromatyzowana. W składzie dominują wyraźnie liście białej herbaty wzbogacone domieszką herbaty zielonej oraz owoców. Ich dodatek jeszcze bardziej pogłębia intensywne aromaty, wśród których dają się wyczuć dojrzałe gruszki i słodkie nuty lukrecji. W składzie tego produktu odnajdziesz także kawałki jabłka, owoców dzikiej róży, ananasa oraz płatki chabra. Napar charakteryzuje się przyjemną słodyczą. Biała herbata od Suki Tea to niezwykle wyrafinowana w smaku propozycja. 

  • Co jest istotne przy parzeniu?

    W przypadku tego gatunku ważne jest to, aby suszone liście były zalewane wodą o określonej temperaturze - nigdy wrzącą, ponieważ wtedy liście mogłyby oddać nadmierną cierpkość, tym samym psując późniejsze doznania smakowe. Najlepiej, jeśli temperatura wykorzystywanej wody będzie oscylować w granicach 70-80 stopni Celsjusza. W kontekście tych odmian rekomenduje się też zwykle nieco krótszy czas samego zaparzania. Zależnie od tego, jak aromatyczny napar chce się uzyskać, parzenie liści powinno trwać od jednej do około trzech minut.